In Jurnalul European a fost publicată INFORMARE nr. 2593 din 30 septembrie 2024 privind data intrării în vigoare a Protocolului privind serviciile regulate şi serviciile regulate speciale de transport de călători cu autocarul şi autobuzul (Acordul Interbus)
Protocolul (1) referitor la serviciile internaţionale regulate şi serviciile internaţionale regulate speciale de transport de călători cu autocarul şi autobuzul, la Acordul privind transportul internaţional ocazional de călători cu autocare şi autobuze (Acordul Interbus) (2) intră în vigoare la 1 octombrie 2024 în conformitate cu articolul 17 alineatul (1) litera (b) din acesta. Protocolul a fost aprobat sau ratificat de Uniunea Europeană, Moldova şi Bosnia şi Herţegovina.
Art. 17: Acordurile bilaterale, ratificarea sau aprobarea şi depozitarul protocolului, intrarea în vigoare a protocolului, denunţarea şi limbile
(1)Dispoziţiile de la articolele 25, 27, 28, 31 şi 34 din Acordul Interbus se aplică mutatis mutandis prezentului protocol, sub rezerva următoarelor modificări:
a)numeralele "patru" şi "al patrulea", menţionate la articolul 28 alineatul (1) din Acordul Interbus, se înlocuiesc cu "trei" şi, respectiv, "al treilea";
b)protocolul trebuie să intre în vigoare pentru părţile contractante care l-au semnat şi aprobat sau care l-au ratificat, în prima zi a lunii următoare celei în care trei părţi contractante, inclusiv Uniunea Europeană, şi-au depus instrumentele de aprobare sau de ratificare la depozitar.
*) Protocolul intră în vigoare la 1 octombrie 2024 în conformitate cu articolul 17 alineatul (1) litera (b) din acesta. Protocolul a fost aprobat sau ratificat de Uniunea Europeană, Moldova şi Bosnia şi Herţegovina.
(la data 30-Sep-2024 Art. 17, alin. (1), litera B. din sectiunea VIII a se vedea referinte de aplicare din Actul din Informare 2593/30-sept-2024 )
(2)Dispoziţiile prezentului protocol înlocuiesc dispoziţiile relevante ale acordurilor bilaterale încheiate între părţile contractante, precum şi între părţile contractante şi statele membre ale Uniunii Europene.
În pofida articolului 25 din Acordul Interbus, dispoziţiile relevante ale acordurilor bilaterale existente între părţile contractante, precum şi între părţile contractante şi statele membre ale Uniunii Europene pot fi menţinute pentru o perioadă de cinci ani, menţionată la articolul 8 alineatul (5) din prezentul protocol, calculată de la data intrării în vigoare a prezentului protocol pentru părţile contractante în cauză.
PROTOCOL din 11 februarie 2021 referitor la serviciile internaţionale regulate şi serviciile internaţionale regulate speciale de transport de călători cu autocarul şi autobuzul, la acordul privind transportul internaţional ocazional de călători cu autocare şi autobuze (acordul interbus) se aplică:
a)transportului rutier internaţional de călători, având orice naţionalitate, prin intermediul serviciilor regulate şi al serviciilor regulate speciale cu autocarul şi cu autobuzul:
(i)efectuate între teritoriile a două părţi contractante şi, dacă se dovedeşte necesar în timpul derulării unor astfel de servicii, prin traversarea teritoriului unei alte părţi contractante sau a teritoriului unui stat care nu este parte contractantă;
(ii)efectuate, contra cost în numele unui terţ, de unul sau mai mulţi operatori de transport stabiliţi pe teritoriul părţii contractante de origine sau destinaţie a serviciului şi, în cazul unui parteneriat, de asemenea de unul sau mai mulţi operatori de transport stabiliţi pe teritoriul părţilor contractante sau al statelor membre ale Uniunii Europene pe care le traversează serviciul, cu puncte de îmbarcare şi debarcare a călătorilor, dacă aceştia decid astfel, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, şi care deţin o licenţă pentru efectuarea transportului de călători prin servicii internaţionale regulate şi servicii internaţionale regulate speciale cu autocarul şi autobuzul;
(iii)efectuate utilizând autobuze şi autocare înmatriculate pe teritoriul părţii contractante în care este stabilit operatorul de transport;
b)curselor fără pasageri ale autobuzelor şi autocarelor care efectuează aceste servicii.
Prezentul protocol nu se aplică:
a)utilizării, la transportul de mărfuri în scopuri comerciale, a autobuzelor şi autocarelor proiectate pentru transportul de călători;
b)serviciilor pe cont propriu.
Pentru Protocol, aici
lorena.sandu@untrr.ro